Friday, May 4, 2012

Tips nak kekal ceria dan hidup tenang

Hye readers. Hari ini jom kite motivasi diri supaya kite menjadi ke arah yang lebih positif. Aku nak share sikit bagaimana cara nak kekal ceria dan buat hidup rasa tenang sentiasa. Hidup ne memang takkan lepas dari masalah kekadang tu masalah yang buat hidup kite rasa tak tenang, rasa tak ceria, rasa macam - macam lagi laa kan. Siapa yang nak kan hidup asyik moody je asyik tekanan je. Chill beb, tiap orang mesti ada masalah dan kite akan sering di uji dan setiap ujian yang datang tu atas kehendaknya die hanya ingin menguji keimanan kite dan ingat laa die tak kan menguji di luar kemampuan kite.So, be positif ye sayang.Sebelum aku membebel macam mak nenek tak cukup gigi jom kite belajar macam mana caranya nak kekalkan ceria, bagus tau kekal ceria awet mude. heee.


1. Listkan setiap masalah yang berlaku harini

Haa. listkan masalah apa yang korang hadapi hari ni apa yang buat korang rasa tertekan sangat tu. List pada sebuah. aik. sebilah. sehelai laa. kertas. List je semua-nya, contoh macam korang marah sangat kat mamak kedai sebab buat air masin. haha. contoh aje kan. Lepas list tu, korang baca balik lepas dah baca korang koyak-2 je kalau paling drastik korang bakar je tak pun masuk je ketuhar. haha. Try laa. maybe berkesan tok sesetengah orang. Aku selalu buat macam ni, tapi aku tak masuk ketuhar laa. hehe.

2. Menangis laa sepuasnya

Menangis laa sekuat hati dan sepuas hati korang tapi jangan sampai keluar air mata darah ye. Tak moh - tak moh tak baek untuk kesihatan. Menangis ne bagos sebenarnya tapi jangan laa terlalu kerap sebab tak baik untuk mata ye. Yang penting menagis laa dalam bilik so takde siapa nampak muke selebet kite, pilih tempat yang sesuai ye.

3. Meluahkan apa yang terpendam

Meluahkan lebih baek sebenarnya daripada memendam, makan hati nanti kalau kite memendam je. Pilih laa seorang teman atau pun kawan yang di percayai ye. Ingat jangan sebarang meluahkan sebab kadang apa yang kite luahkan akan tersebar luas, nak ke semua orang tahu masalah korang? So, berhati-2 laa ye.Cari laa pendengar yang setia, die tak pandai nasihat pun takpe janji dye tahu keep-2 sudah.Kalau kite rasa tak percaya pada manusia Allah sentiase mendengar keluh resah kite. So, mengadu laa pada die, insyaallah kite akan rasa tenang selepas meluahkan.

4. Tingkatkan keyakinan diri

Yang ne paling penting laa kan, tingkatkan rasa yakin dalam diri tu. Kalau kite tak yakin macam mana kite nak hidup ceria kan. So, cube laa buat bende ne. Tarik nafas dalam-2, buat kiraan lepas tu hembus, buat lagi ulang sampai tiga kali insyaallah boleh rasa tenang lepas tu. (Time tarik nafas jangan fikirkan masalah pulak, fikirkan sesuatu yang buat korang rasa nyaman dan tenang) dan ubah fikiran kite ke positif jangan fikirkan kegagalan semata-2, dan jangan fikirkan kekurangan diri kite semata-2, serta wujudkan rasa syukur dalam diri dan fikirkan apa yang kite ada sekarang adalah yang terbaek. Mungkin ne boleh bantu korang rasa lebih yakin. Ingat minda yang postif menjamin kehidupan yang bahagia.

5. Senyum seihklas hati

Haa, senyum laa wahai hati. hee. Cube senyum walaupun rasa sumbang semata-2. Mule-2 memang rasa terpakse lepas tu mesti dapat senyum dengan ihklas ye. Try la, mesti lepas tu rasa ceria tak pun cube senyum dengan orang lain. Senyum ne sedekah kan, dan senyum ne boleh buat orang rasa bahagia. Betul tak? Macam aku suke senyum kat orang tapi ada yang salah faham aku suke die. Erk, tak ok dalam hati aku dah ada pun yang isi. (Takde motip) Kalau tak dapat senyum pun cuba lah ingat something yang lawak yang pernah jadi macam korang keluar rumah terlupa nak pakai seluar. Oopss. hee. Contoh je pun. Tapi kalau liat sangat nak senyum apa kate tengok lah cerita yang lawak, bagos tau kalau kite selalu layan cerita lawak ne dapat jugak buat kite rasa ceria. Mood ceria pun mesti datang kat korang, jangan pulak hati sedih layan pulak cerita sedih lagi korang rasa sedih. Kalu dah macam tu tak dapet laa kakak nak menolongnye.

6. Buang yang keruh ambil yang jernih dan belajar memafkan orang lain

Yang ne aku baru dapat dari my abah yang tercinta, aku ingat lagi semalam abah cakap belajar untuk memaafkan orang lain dan jangan bermusuh sesame kite. Sebab kite ne sama je, bile kite belajar memaafkan orang lain itu akan buat kita rasa tenang, dan buang yang keruh ambil yang jernih. Jangan ingat lagi hal yang dah lepas mulekan hidup yang baru dan anggap apa yang berlaku sekadar ujian dan pengajaran pada kite untuk lebih matang dan teruskan hidup dengan aman dan sentosa. (Wah, dah macam kampung, aman dan sentosa)

Cukup sampai disini saje (dah macam lagu) yang aku boleh kongsi, ne semua atas apa yang aku tahu dan kalau ada yang salah harap di maafkan. Dan pesanan dari penaja (kelas gituu ade penaja) hidup memang takkan terlepas dari masalah, tapi Allah tu maha bijaksana sebab kurniakan akal dan fikiran untuk kite memilih jalan hidup kite, serta terus laa memandang kehadapan dan jangan toleh kebelakang lagi. So moralnye, jangan terlalu kecewe atau pun terlalu mengenang nasib dan bersedih dengan apa yang kite hadapi. Chill lah ye, its normal for human lagipun ade ke manusia yang takde masalah? kalau ada sile berjumpe dengan aku, sebab aku nak bagi masalah dekat die. heee. Ok, apa pun kekalkan laa keceriaan awak-2 semua ye jangan biarkan masalah menyelubungi awak-2 semua. (buat lah background muzik) Sekian, terima kaseh.



0 bebelan:

Post a Comment

Hak Milik Cik Cyda Ramli