Thursday, May 10, 2012

Tips terbaek dari ladang!

Harini aku nak share kat korang petua nak cantikkan kulit tanpa mengeluarkan kos yang tinggi. Nak tahu camne? Ok, mule-2 sediakan 2 atau 3 helai daun jambu, beras dalam 1 sudu, sebiji telur lepas tu campurkan semua bahan. Tapi beras dan daun jambu 2 tumbuk dulu sebelum campurkan semua bahan tadi. And then sapu kat muke sampai dye kering, lepas da kering cuci lah muke 2 balik. Jangan keluar camtu je plak. hehe. Mesti lepas dah buat rasa laen je muke, kalau nak nampak hasil kene lah rajin buat ye. Macam seminggu 2 atau 3 kali ke. Insyaallah jerawat, muke berminyak dan parut hilang dan kulit kite pun akan rasa makin cerah. So, tak payah nak kelurakan duit dan laburkan pada produk yang sia-2 je kan. Dengan cara tradisional ne kite dapat gak jimatkan kos dan yang penting tak bahaya macam produk-2 yang dijual maybe ade bahan kimia yang bahaya yang mungkin kite sendiri tak tahu. kannn. Ok. selamat mencuba. 



         Cantikkan? Kak heliza pun gune petua ne tau. Ok. itu tipu je. =.=



Tuesday, May 8, 2012

Tanda - tanda si dia bermain kayu tiga

                                                                Stolen From En. Google 



Hye! salam satu malaysia. Berbalik pada topik yang di atas tu. Tanda -    tanda mengetahui si dia bermain kayu tiga di belakang anda. Kat sini aku nak share sikit lah tentang tanda-2 awal kite nak tahu teman kite ne bermain kayu tiga. Yang ne bukan cilok tau ne semua dari minda dan akal aku sendiri and of course laa dari pengalaman aku bercinta dengan player. Memang rubish laa kan. haha. Jom kite kaji satu persatu.


1. Kurang menghabiskan masa bersama kamu

Hurm. dye jarang bagi mase untuk kamu. kadang tu ada je alasan bila kamu ajak keluar, perut sakit lah, takde mood nak keluar lah. Takpun paling teruk die hilang terus macam tu je. Kalau dulu kamu tak payah nak sibuk-2 ajak keluar date die yang beria-2 kalau boleh tiap hari tiap minggu nak tengok muke kamu je tapi sekarang ada je alasan. Seribu satu alasan kata orang.

2.Kurang ber'sms atau call kamu 

Dulu waktu tengah-2 mekar mewangi selalu je sms kalau tak pun die akan call. Dalam satu hari tu mesti die nak dengar suara kamu, kate die kalau tak dengar satu hari boleh hilang semangat (konon laa kann). Sms  tak lepas pun satu minit. Kalau kamu lambat reply die mesti call kamu, then tanya kenapa lambat sebab tak nak kamu layan orang laen. (Means kamu sms dgn orang laen). Tapi sekarang semua dah takde makne sms ke tak call ke tak die buat tak kesah je. Kadang tu bile kamu tanya kenapa tak sms, jawapan dye ringkas dan senang je. Ops. sorry laa, saye terlupe. kann. (sebab saya sibuk sms dgn perempuan/lelaki lain. kann senang kalau terus terangkan. )

3. Kurang ambil berat tentang kamu

Kata orang kalau kita sayangkan seseorang tu mesti kite nak ambil berat tentang die kan. Mana die pergi. apa die buat kalau boleh kamu mesti nak ambil tahu. Yela, hati dah sayang bagi kamu semua tu sangat penting. Dulu die selalu je ambil berat tentang kamu setiap waktu die tanya tentang diri kamu. Yang paling penting tentang kesihatan kamu. Tiap waktu mesti kene makan, sebab taknak kamu jatuh sakit. Then, bile kamu di timpa susah pasti die orang pertama yang hulurkan bantuan. Tapi sekarang bile kamu share masalah kamu dengan die. Jawapan die orang laen pun ade masalah jugak cube belajar berdikari, jangan lah nak bergantung je. Kalau tak pun die akan cakap masalah apa? Kuatkan hati tu, takpe la ade kje sikit, nanti saya text awak balik. Tapi haram satu hari senyap  macam tu je.

4.Terlupa hari penting kamu

Yang ne paling ketara laa. Sampai hari penting dalam hidup kamu pun die lupa. Contohnya harini hari jadi kamu dan die terlupa, alasan banyak kerja. Paling teruk bile die terlupa Annivesarry kamu berdua. Dari sini dah tahu ada yang di belakang kamu yang buatkan die leka dan terlupa kan kamu. Sebab orang yang benar menyayangi kite takkan pernah sekali pun lupe hari istemewa untuk kite.

5.Jarang ucapkan sayang pada kamu

Kata orang kalau kita sayangkan seseorang tu kite mesti luahkan pada die. Kalau dulu hampir setiap hari hantar sms pada kamu, love you sayang. Dah jadi kebiasaan die sebelum mulakan hari die atau pun sebelum tido, tapi berbeza dengan sekarang kamu da jarang sangat dengar kadang tu bile die ucapkan dah tak seihklas dulu. Yela takat nak jaga hati kite je.

6.Mule menjauhkan diri 

Bagi aku yang ne paling ketara bila seseorang tu ada yang lain, die akan ambil langkah perlahan - lahan pergi dari hidup kamu. Mule-2 die akan hilangkan diri selama berhari-2.  Kekadang tu sampai berminggu-2 kamu tunggu je macam tunggu buah tak jatuh-2. Memang perit la kan, lepas die cari kamu die mungkin bagi alasan yang tak masuk dek akal bile kamu bertanya.


So yang ne semua dari pengalaman aku sendiri lah, apa yang aku tahu aku share kat korang semua. Memang ayat tunggang terbalik. ayat sendiri laa katakan. haha. Tapi tak semuanya betul kan aku cakap juz atas pengalaman aku je, saje nak bazir masa hari ni pos kat sini. Tapi nasihat aku apa pun jangan laa maen tuduh je ye. Periksa dulu yang penting berserah, macam aku dulu aku tak syak apa - 2 last-2 bukti depan mata sendiri. So, aku bersyukur la sebab aku diberi petunjuk sebelum aku melangkah lebih jauh dengan orang macam tu. Tapi tu bukan orang tu rubish laa.  haha. Sekian, semua. Astavilasta bebey!



Monday, May 7, 2012

Lampu Isyarat



Sesungguhnya gambar di atas tiada kene mengena langsung dengan tajuk aku.

=

=

=

Ok, aku nak story sikit tentang lampu isyarat. Korang tahu kan lampu isyarat tu apa? Ada ke yang tak tahu. heee.

Lampu isyarat mempunyai warna seperti yang berikut.

Hijau, Kuning, Pink,  Merah.

Hijau maksud die sila lah jalan sekarang sebelum orang lain hon ko laju-2.

Kuning maksud die pulak amaran untuk berhenti sebelum merah marah.(Takde motip )

Pink? Sila lah jadi jambu. erk?

Merah tandanya sila lah berhenti bagi jalan pada orang lain pula ye.

Ni apa yang kita belajar masa ambil lesen kan, ( Pink tak termasuk ye adek-2 )

 tapi sekarang bila je sudah terlalu bijak dan terlalu Pro memandu

Semua tanda-2 ne dah bertukar jadi lain.

Nak tahu apa? jeng. jeng. jeng. ( pakai background sikit )

=

=

=

=

HIJAU - Memandu lah selaju yang boleh, langgar je lah siapa pun yang ko suka. 

KUNING - Tak payah berjaga-2 masih lagi boleh redah, takpe lagipun nyawa ko bukan nyawa orang lain.

MERAH - Eh, tak payah berhenti jalan je, peduli apa aku merah pun, aku nak cepat ne. Aku kan anak raja buat apa aku nak hormat dan bagi jalan pada orang lain. kannn. 


Haaa. kan undang-2 jalan raya dah tak di patuhi lagi. Sebab aku tengok zaman sekarang ramai yang macam tu, langsung tak hormat kan orang buat macam jalan sendiri lah katakan. Sila lah alert dah berapa banyak nyawa yang jadi korban ini lah sebabnye bila undang-2 di buat sendiri. Keselamatan tak di hiraukan cepat sampai ke sesuatu destinasi yang di utamakan. Pandu cermat jiwa selamat lah geng. Biar lambat asal selamat tapi jangan lah lambat sangat macam siput, nanti menyusahkan orang lain juga. So,  berhati-2 dan alert tentang orang lain juga. Kalau nak selamat bertimbang rasa dan tolak ansur lah di atas jalan raya. 

Sekian.


Friday, May 4, 2012

Tips nak kekal ceria dan hidup tenang

Hye readers. Hari ini jom kite motivasi diri supaya kite menjadi ke arah yang lebih positif. Aku nak share sikit bagaimana cara nak kekal ceria dan buat hidup rasa tenang sentiasa. Hidup ne memang takkan lepas dari masalah kekadang tu masalah yang buat hidup kite rasa tak tenang, rasa tak ceria, rasa macam - macam lagi laa kan. Siapa yang nak kan hidup asyik moody je asyik tekanan je. Chill beb, tiap orang mesti ada masalah dan kite akan sering di uji dan setiap ujian yang datang tu atas kehendaknya die hanya ingin menguji keimanan kite dan ingat laa die tak kan menguji di luar kemampuan kite.So, be positif ye sayang.Sebelum aku membebel macam mak nenek tak cukup gigi jom kite belajar macam mana caranya nak kekalkan ceria, bagus tau kekal ceria awet mude. heee.


1. Listkan setiap masalah yang berlaku harini

Haa. listkan masalah apa yang korang hadapi hari ni apa yang buat korang rasa tertekan sangat tu. List pada sebuah. aik. sebilah. sehelai laa. kertas. List je semua-nya, contoh macam korang marah sangat kat mamak kedai sebab buat air masin. haha. contoh aje kan. Lepas list tu, korang baca balik lepas dah baca korang koyak-2 je kalau paling drastik korang bakar je tak pun masuk je ketuhar. haha. Try laa. maybe berkesan tok sesetengah orang. Aku selalu buat macam ni, tapi aku tak masuk ketuhar laa. hehe.

2. Menangis laa sepuasnya

Menangis laa sekuat hati dan sepuas hati korang tapi jangan sampai keluar air mata darah ye. Tak moh - tak moh tak baek untuk kesihatan. Menangis ne bagos sebenarnya tapi jangan laa terlalu kerap sebab tak baik untuk mata ye. Yang penting menagis laa dalam bilik so takde siapa nampak muke selebet kite, pilih tempat yang sesuai ye.

3. Meluahkan apa yang terpendam

Meluahkan lebih baek sebenarnya daripada memendam, makan hati nanti kalau kite memendam je. Pilih laa seorang teman atau pun kawan yang di percayai ye. Ingat jangan sebarang meluahkan sebab kadang apa yang kite luahkan akan tersebar luas, nak ke semua orang tahu masalah korang? So, berhati-2 laa ye.Cari laa pendengar yang setia, die tak pandai nasihat pun takpe janji dye tahu keep-2 sudah.Kalau kite rasa tak percaya pada manusia Allah sentiase mendengar keluh resah kite. So, mengadu laa pada die, insyaallah kite akan rasa tenang selepas meluahkan.

4. Tingkatkan keyakinan diri

Yang ne paling penting laa kan, tingkatkan rasa yakin dalam diri tu. Kalau kite tak yakin macam mana kite nak hidup ceria kan. So, cube laa buat bende ne. Tarik nafas dalam-2, buat kiraan lepas tu hembus, buat lagi ulang sampai tiga kali insyaallah boleh rasa tenang lepas tu. (Time tarik nafas jangan fikirkan masalah pulak, fikirkan sesuatu yang buat korang rasa nyaman dan tenang) dan ubah fikiran kite ke positif jangan fikirkan kegagalan semata-2, dan jangan fikirkan kekurangan diri kite semata-2, serta wujudkan rasa syukur dalam diri dan fikirkan apa yang kite ada sekarang adalah yang terbaek. Mungkin ne boleh bantu korang rasa lebih yakin. Ingat minda yang postif menjamin kehidupan yang bahagia.

5. Senyum seihklas hati

Haa, senyum laa wahai hati. hee. Cube senyum walaupun rasa sumbang semata-2. Mule-2 memang rasa terpakse lepas tu mesti dapat senyum dengan ihklas ye. Try la, mesti lepas tu rasa ceria tak pun cube senyum dengan orang lain. Senyum ne sedekah kan, dan senyum ne boleh buat orang rasa bahagia. Betul tak? Macam aku suke senyum kat orang tapi ada yang salah faham aku suke die. Erk, tak ok dalam hati aku dah ada pun yang isi. (Takde motip) Kalau tak dapat senyum pun cuba lah ingat something yang lawak yang pernah jadi macam korang keluar rumah terlupa nak pakai seluar. Oopss. hee. Contoh je pun. Tapi kalau liat sangat nak senyum apa kate tengok lah cerita yang lawak, bagos tau kalau kite selalu layan cerita lawak ne dapat jugak buat kite rasa ceria. Mood ceria pun mesti datang kat korang, jangan pulak hati sedih layan pulak cerita sedih lagi korang rasa sedih. Kalu dah macam tu tak dapet laa kakak nak menolongnye.

6. Buang yang keruh ambil yang jernih dan belajar memafkan orang lain

Yang ne aku baru dapat dari my abah yang tercinta, aku ingat lagi semalam abah cakap belajar untuk memaafkan orang lain dan jangan bermusuh sesame kite. Sebab kite ne sama je, bile kite belajar memaafkan orang lain itu akan buat kita rasa tenang, dan buang yang keruh ambil yang jernih. Jangan ingat lagi hal yang dah lepas mulekan hidup yang baru dan anggap apa yang berlaku sekadar ujian dan pengajaran pada kite untuk lebih matang dan teruskan hidup dengan aman dan sentosa. (Wah, dah macam kampung, aman dan sentosa)

Cukup sampai disini saje (dah macam lagu) yang aku boleh kongsi, ne semua atas apa yang aku tahu dan kalau ada yang salah harap di maafkan. Dan pesanan dari penaja (kelas gituu ade penaja) hidup memang takkan terlepas dari masalah, tapi Allah tu maha bijaksana sebab kurniakan akal dan fikiran untuk kite memilih jalan hidup kite, serta terus laa memandang kehadapan dan jangan toleh kebelakang lagi. So moralnye, jangan terlalu kecewe atau pun terlalu mengenang nasib dan bersedih dengan apa yang kite hadapi. Chill lah ye, its normal for human lagipun ade ke manusia yang takde masalah? kalau ada sile berjumpe dengan aku, sebab aku nak bagi masalah dekat die. heee. Ok, apa pun kekalkan laa keceriaan awak-2 semua ye jangan biarkan masalah menyelubungi awak-2 semua. (buat lah background muzik) Sekian, terima kaseh.



Wednesday, May 2, 2012

02.05.2012

Berabuk sudah blog aku ne, lamenye tak update. Nasib baek aku dah ingat password blog aku ne, lega rasenye. Nampak tak tajuk kat atas nun, (mesti laa nampak kann. haha!) 02.05.2012 ape yang ade dengan tajuk aku tu ye. Tu laa tarikh keramat . haha. keramat laa sangat kann. Juz joke! Sebenarnye tarikh 2.5.2012 tu tarikh genap  usia hubungan aku dengan En kekaseh. Akhirnya, genap 3 tahun da hubungan percintaan kami. wah percintaan gitukan. hahaha!

Kami mule kenal sejak tahun 2009, time mudo-2 dolu kann. Aku ingat lagi mula-2 kiteorang kenal kiteorg kutuk mengutuk sesame sendiri, bila ingat-2 balik memang kelakar gyle. haha. Kejadian tu jadi kat perpustakaan dan tempat kami sama-2 belajar dulu. Actually, kiteorang ne satu tempat belajar. Sejak dari situ masing-2 rasa laen. hehe. Last-2 berputik laa bibit cinta antara kami. haha!


Ne masa baru je couple~ ok, agak skema ye. hehe. 
Tahun 2009~


                                       
 Masa di tempat blajar, sambut hari raya lorh~

Aku ne setahun tua dari dye. Mule-2 memang laa rasa laen memandangkan die sebaya dengan adek aku yang bongsu. Tapi bile hati da terjatuh kann. hehe. Terima laa seadanya, tapi aku rasa selesa dengan dia memandangkan kami sama-2 memiliki sifat sengal~ haha. That why bila dengan dia rasa happy je. :)

                                     
  Gambar kenangan masa pernikahan abang aku, 
      awal tahun 2012~

Kata orang memang susah nak kekalkan, memang bermacam-2 rintangan yang kami dah dapat. Susah senang sama-2 adap, alhamdulillah kami kekal sampai sekarang. Mudah-2 han en kekaseh jadi yang terakhir dalam hidup aku. wah. haha! So. aku tak nak membebel panjang-2 laa. juz nak ucap thanks sesangat dekat En Kekaseh sebab dah bahagiakan kite (hehe) selama 3 tahun dan rajin layan karenah kite yang macam-2 ne. i always love u until the end of my life. ayat en kekaseh yang di copy (hehe!) Sayang dye ketat-2 la! hehe. Ok, saya melebih-2 maafkan saya kalo ade yang meluat~ hehe.


Hak Milik Cik Cyda Ramli