Tuesday, December 13, 2011

Temok dah besar panjang

Temok dah besar da, rasa berbaloi aku jaga dye dari baby lagi. Sehari aku tak jumpa macam tak bermakna je dunia aku ne, satu hari mesti nak cium dye mesti nak peluk dye. Dah jadi kelaziman pada aku bangon-2 je mesti kene tengok temok dulu dah macam husband aku dah memandangkan temok ne seekor jantan. hehe. Sepatutnya dulu dye ade adek tapi sayang adek dye da mati da sebab adek dye asyik sakit je, sedih sangat aku rasa masa tu tapi da mati kan tak dapat nak buat apa da. Aku ne memang cat lover so jangan lah lakukan penganiayaan pada kucing, lagipun kucing ne kan haiwan kesayangan nabi.


Ne lah adek dye, comel dan seekor kucing yang baek. Manja sangat-2 suke duduk atas riba aku. Miss sangat lah :'(




Ne lah keje dua ekor ne bergusti je, pantang dekat mesti nak gurau je. Sangat comey bile dye bergurau-2. Hati yang sedih pun boleh terubat. Tapi sayang tak lama mereka bersama, masa yang sekor ne mati temok asyik panggil-2 je, kesian aku tengok. Lepas tu temok akan datang dekat aku sangat menyayat hati then aku pun menangis dengan di temani si temok. :)



Ne waktu temok baru je dua bulan. Sesiapa datang rumah aku mesti geram tengok, tapi bile da besar ne dye tak berapa nak comey da. hehe.



Ne lah temok sekarang, dah besar da. Oh, dye pakai topi ayahanda aku yang buatkan. haha. 



Ne satu perangai dye sangat geram kalo tengok, dye suke lentuk badan macam tu bila dye protes, contoh macam bagi makan lambat ke atau pun dye nak keluar tapi aku larang dye mula lah dye buat aksi-2 terlampau. haha.



Kekonon dye dah tido lah tu. haha. temok-2. Btw dye suke bermanje denga En Kekaseh, aku jeles tengok sebab dengan aku dye tak macam tu. hehe. Dulu kecik-2 je manja dah besar ne da takde lagi dah tiap malam
kalo boley dye nak merayau je tapi nasib baek dye tahu jalan balik rumah. Tapi perangai dye kalo ada kucing kacau dye msti dye cepat-2 balik rumah sebab dye keluar pun tak jauh dari rumah aku. Kucing jiran aku pantang nampak si temok ne mesti nak gado, mentang-2 temok hensem dye kaco je. haha. Sarip dol betul kucing jiran aku ne. 
Aku sangat sayang si temok jangan lah ada sesape pukul dye mesti aku naek angin. 
Pe pun aku akan jaga temok sampai bila-2. 
Sayang sangat si temok ne sebab kekadang kalo dye tak keluar malam dye suke tido dekat bahu aku then lentok muke kat aku. eee, geram tengok. Tapi aku tak kesah sebab dye da temankan aku. hehe.
Ok lah semua selamat malam. :


Friday, December 9, 2011

Teman Yang Baek!

Teman yang baek sentiasa berada di sisi kita di dalam susah dan senang,
Teman yang baek ihklas membantu dan tak pernah mengungkit kebaekan yang dye buat pada kite,
Teman yang baek akan cuba bertahan dengan kita walau buruk mana sikap kita,
Teman yang baek sering menasihati dan menegur kesalahan kita,
Teman yang baek tidak pernah membiarkan kita menangis keseorangan,
Teman yang baek selalu mencuba untuk menceriakan jika kita di dalam kegelisahan,
Teman yang baek sentiasa menjadi pendengar setia di saat kita memerlukan,
Teman yang baek akan cuba memahami kelemahan diri kita,
Teman yang baek mampu menerima seadanya kita,
Teman yang baek sentiasa berada di dalam hati. Selamanya. Insyaallah.

=
=
=

Korang dah jumpa teman terbaek korang?
Kalo dah jumpa hargai dan bersyukur sentiasa ye,
Thanx teman terbaek ku.


Monday, December 5, 2011

Menemui Ajal Kerana Ular!

Hye-2, harini sangat buzy, buzy apa?adalah sibuk nak tahu (Walhal takde sape yang nak tahu) Tapi seronok even buzy sebab-nya En kekaseh balik makan tengah hari kat rumah aku dan paling tak boleh bla En kekaseh da botak. ~lalalala. sangat bulat.


=
=
=
=


Berbalik pada tajuk di atas, hari ni kami dapat berita dari pakcik jual ikan yang seorang bakal pengantin telah meninggal dunia semalam. Aku simpati pada pihak keluarga lelaki dan bakal pengantin perempuan.
Itu lah kata orang ajal maut di tangan tuhan, andai ajal kita sudah sampai tengah solat pun nyawa kita boleh di tarik, subahanallah seram aku dengar, minta lah umur aku di panjangkan. 
Kata pakcik yang jual ikan tu arwah meninggal sebab di patuk ular, and btw time tu arwah tengah beli barang untuk majlis, kata dye jugak time tu arwah tengah pilih-2 bunga tibe-2 muncul ular terus patuk dye,
kesian arwah. Bagi aku maybe ular tu pun terkejut dengan kehadiran arwah, yela ular hanya akan menyerang bila dye rasa di ancam.
Aku hairan macam mana ular boleh ada dalam pasaraya tu, pekerja dye tak penah kemas ke or takde siapa ke yang jumpa? tu yang menjadi tanda tanya dan buat aku takut nak datang tempat tu. Tapi apa nama pasaraya tu aku tak boleh nak bagitahu sebab nanti macam mencemarkan nama pulak, 
Bila aku tengok pasaraya yang besar tu dengan semak-2 dekat belakang dye tak mustahil lah ular boleh bersarang kan. 
Mungkin pasaraya tu tak cukup kawalan dan pekerja tak cukup nak jaga pasaraya tu.
Sedihkan bila dengar cerita macam ni, aku harap bakal pengantin perempuan tu tabah,
mungkin jugak ada hikmah di sebalik semua ne.
Sama-2 kita sedekahkan Al-Fatihah buat arwah, moga rohnya di cucuri rahmat.
Amin, k papai. 




Saturday, December 3, 2011

Lame Tak B-Blog

Lame sudah tak buka blog aku ne, wah sikit punya berabuk and thanx ye pada yang follow blog hampeh aku ne. hee. Bukan apa lagipun takde story lah, bosan cerita yang sama je orang pun muak lah kan. 26 hari bulan tu hari ex- student multimedia buat reunion yg pastinya Melaka jadi tumpuan lah. Lagipun bebudak kelas aku ramai orang melaka, so no choice. hehe. tapi sekali sekala nak jugak pergi tempat orang kan. Memang seronok sangat masa tu memasing jadi sengal-2 keledek bile jumpa. Tapi aku ade geng masa study dulu, nama geng aku 6-i gurl. gurly-2. Nama tu kiteorang petik dari nama kami sendiri, masing-2 ade i so tercipta lah 6-i gurl ne. Tapi sayang masa reunion ada sorang tertinggal sebab kerja yang terlampau buzy. So, berbalik pada reunion memang kecewa sikit sebab hampir dari setengah kelas tak datang pun masing-2 buzy. Tak banyak aktiviti pun, jejalan ambil gambar lelepak bergosip. haha. tu biasa lah kan. Makan-2 ne penting ne, memandangkan selera makan aku makin je bertambah sekarang. Lagipun masa kami pack ada yang jauhkan terpakse lah balik awal. Jom tetengok gambar kami.































Banyak sangat gambar yang di upload. Korang jangan muak pulak ye. aku takde apa nak cerita beter tengok gambar je lah kan. ( Yang sebenarnya aku malas nak naip. sila ketuk jari jemari ne )
Tengah-2 jejalan langit sangat menakutkan. Aku sempat jugak ambil gambar awan yang mendung dan menggerunkan. Subahanallah. 


Ciptaan Allah tu memang indah, aku suka ambil gambar yang macam ne. Last-2 hujan lebat gyle.
So, ramai lari selamatkan diri. haha. Ok, apa-2 pun seronok sangat masa ne dan akan dijadikan kenangan terindah.
Terutama dapat kekawan 6-i gurl ne, sume sengal-2 belaka. hehe.
Syg korang. Sentiasa rindu korang.
Sekian.




Hak Milik Cik Cyda Ramli